Sun. Jul 3rd, 2022
billendoekje
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Hoe doekjes op de juiste manier te reinigen en te desinfecteren

Het gebruik van doekjes in ons dagelijks leven is de afgelopen jaren enorm toegenomen vanwege de vele voordelen van niet-geconserveerde doekjes – meer gemak, lagere VOS (vluchtige organische chemicaliën), verbeterde veiligheid en minder giftig afval. Tegenwoordig zijn er verschillende desinfectiedoekjes op de markt, die zowel in klinische als openbare cleanrooms worden gebruikt.

Veel ziekenhuizen en medische faciliteiten over de hele wereld hebben een “doe-het-zelf” -filosofie aangenomen, waarbij artsen en ander medisch personeel de meeste medische taken zelf kunnen uitvoeren, inclusief het verwijderen van patiëntendoekjes. Deze professionals hoeven niet per se hoog opgeleid of gecertificeerd te zijn, en vaak is het gebruik van gesteriliseerde wegwerpapparatuur niet nodig. Bovendien zijn de meeste schoonmaakbenodigdheden voor ziekenhuizen al gevuld met een breed scala aan doekjes, dus het is niet nodig om nieuwe producten aan te schaffen of in voorraad te houden voor gebruik. Deze professionals hoeven zich geen zorgen te maken over de gevaren die gepaard gaan met het gebruik van niet-gesteriliseerde doekjes die mogelijk aan patiënten kunnen worden doorgegeven.

Veel ziekenhuizen en medische instellingen gebruiken ook gesteriliseerde doekjes om ontsmette apparatuur te ontsmetten, waardoor de hoeveelheid werk die moet worden uitgevoerd door technici die geen praktische ervaring hebben met het ontsmetten van ontsmette apparatuur wordt verminderd. Dit type ontsmetting vermindert het risico op kruisbesmetting tussen verschillende soorten reinigingsproducten en zorgt ervoor dat het werk sneller kan worden gedaan, wat kan resulteren in kostenbesparingen en meer tijdbesparing. Meer informatie.

Als u momenteel een zorginstelling exploiteert of als u onlangs een instelling heeft geopend, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw personeel is opgeleid om alle ontsmettingstaken uit te voeren die verband houden met ontsmette handdoeken en andere medische producten. De volgende zijn eenvoudige taken die moeten worden uitgevoerd door getraind personeel: het schoonmaken van het gebied met een milde zeep en warm water om alle mogelijke verontreinigingen te verwijderen; vervolgens het gebied afwassen met een desinfecterende oplossing of reinigingsmiddel; ervoor zorgen dat alle oppervlakken worden gedesinfecteerd; ervoor zorgen dat alle andere instrumenten worden schoongemaakt om eventuele resterende ziektekiemen te verwijderen; vervolgens het gebied opnieuw desinfecteren door af te vegen met een desinfecterende oplossing.

De volgende en belangrijkste stap is het gebruik van de aanbevolen hoeveelheid desinfectiemiddelen per doek. Veel doekjes zijn verkrijgbaar in de winkel en worden meestal verpakt volgens de instructies van de fabrikant. Deze informatie staat op de verpakking, maar is ook opgenomen in de handleiding die meestal op de verpakking zelf staat.

Veel fabrikanten van billendoekjes geven ook instructies voor het correct reinigen en desinfecteren van deze artikelen. Deze instructies bevatten de reinigingsoplossing, het aantal keren dat de apparatuur moet worden gewassen, de reinigingsoplossing, de hoeveelheid te gebruiken water, de tijd die nodig is voor desinfectie en de exacte temperatuur en duur van het gebruik van de desinfecterende middelen. Deze instructies worden doorgaans rechtstreeks op de verpakking of rechtstreeks op het etiket gedrukt.